CICLOTIMIA

Standard

Ciclotimia, denumita si tulburare ciclotimica, este o forma usoara de tulburare bipolara. La fel ca si tulburarea bipolara, ciclotimia este o afectiune cronica a dispozitiei. In cazul ciclotimiei, pacientul prezinta scurte perioade de euforie emotionala, urmate de perioade de timp in care se poate simti fara speranta si poate avea idei suicidare. Intre aceste perioade ciclice de cresteri si scaderi ale dispozitiei, pacientul poate avea o dispozitie stabila, in care se simte bine. Ce diferentiaza ciclotimia de tulburarea bipolara este intensitatea redusa a modificarilor de dispozitie. Desi aceste modificari pot deranja pacientul, nu sunt foarte dificil de controlat de catre acesta. Optiunile principale de tratament pentru ciclotimie includ medicatia si psihoterapia. Anumite strategii de medicina alternativa pot fi de folos.

SIMPTOME

Simptomele ciclotimiei sunt reprezentate de un pattern alternant de cresteri si scaderi ale dispozitiei. Cresterile din ciclotimie se numesc hipomanie, o forma usoara a maniei. Scaderile sunt reprezentate de forme usoare sau moderate de depresie. In cazul ciclotimiei, pacientul nu pierde contactul cu realitatea, asa cum se intampla in tulburarea bipolara.
Simptomele ciclotimiei sunt in general similare cu cele ale tulburarii bipolare, dar sunt de intensitate mai mica si au o durata mai scurta.

Faza hipomaniacala a tulburarii ciclotimice

Semnele si simptomele episodului hipomaniacal includ:
– dispozitie neobisnuit de buna si euforie
– optimism extrem
– incredere crescuta in sine
– judecata gresita
– vorbire rapida
– fuga de idei
– comportament agresiv sau ostil
– nu tine seama de cei din jur
– agitatie
– activitate fizica crescuta
– comportamente riscante
– cheltuieli exagerate
– impulsuri exagerate pentru performanta si atingerea scopurilor
– dorinta sexuala crescuta
– scaderea nevoii de somn
– atentie cu tendinta la distractibilitate
– inabilitatea de a se concentra.

Faza depresiva a tulburarii ciclotimice

Semnele si simptomele episodului depresiv includ:
– tristete
– lipsa de speranta
– idei si comportament suicidar
– anxietate
– vinovatie
– probleme de somn
– cresterea sau scaderea apetitului
– oboseala
– pierderea interesului pentru activitatile zilnice
– probleme de concentrare a atentiei
– iritabilitate
– durere cronica fara o cauza cunoscuta.
Pacientul cu ciclotimie poate functiona in sarcinile zilnice, desi nu intotdeauna bine. Natura imprevizibila a modificarilor de dispozitie poate deranja in mod semnificativ viata pacientului deoarece acesta nu stie cum se va simti.
Uneori pacientul se poate simti in acelasi timp si hipomaniacal si depresiv, acestea se numesc episoade mixte. Uneori se poate simti extravagant, facand oamenilor multe cadouri; alteori se poate angaja in argumentatii fara sens, sau poate fi atat de trist incat se gandeste la suicid.

CAUZE

Nu se stie exact ce determina ciclotimia, ca si in cazul altor afectiuni mentale, cercetatorii arata ca poate rezulta dintr-o combinatie a mai multor factori:
– genetici
– procese biochimice ale corpului, cum ar fi modificari in neurotransmitatorii creierului
– factori de mediu.

FACTORI DE RISC

Se considera ca ciclotimia este o tulburare relativ rara, care afecteaza mai putin de 1% din populatie. Dar sunt greu de facut estimari reale intrucat sunt pacienti nediagnosticati sau gresit diagnosticati cu alte tulburari mentale cum ar fi depresia. In mod tipic, ciclotimia debuteaza in adolescenta sau la adultul tanar. Afecteaza in mod egal atat barbatii cat si femeile.
Factorii care pot creste riscul de aparitie a ciclotimiei sunt:
– rude biologice cu ciclotimie sau tulburare bipolara
– perioade de stres major
– abuz de substante
– modificari majore in viata, cum ar fi moartea unei persoane dragi.

TRATAMENT

Ciclotimia este o afectiune cronica, ce necesita tratament pe toata perioada vietii, chiar si in perioadele in care pacientul este stabil din punct de vedere al dispozitiei. Tratamentul acestei afectiuni este de obicei instituit si supravegheat de un psihiatru cu experienta in tratarea acestei conditii. Intrucat ciclotimia are un risc crescut de dezvoltare a tulburarii bipolare, este importanta instituirea precoce a unui tratament eficient.
Tratamentul este de asemeni vital pentru reducerea frecventei si severitatii episoadelor hipomaniacale si depresive, permitand astfel pacientului sa duca o viata mai echilibrata si mai placuta. Mentinerea tratamentului in perioadele de remisiune este si ea importanta. Daca tratamentul este intrerupt creste riscul de recadere a simptomelor ciclotimiei sau episoadele minore se pot transforma in probleme mult mai mari.
Daca pacientul prezinta si probleme de consum de alcool sau alte droguri, se recomanda sa fie tratate si aceste afectiuni intrucat pot agrava simptomele ciclotimiei.
Principalele tratamente pentru tulburarea ciclotima sunt medicatia si psihoterapia

Reclame

4 răspunsuri »

  1. Asta e un post trist, ce a mai buna prietena a mea era bipolara si s-a sinucis anul trecut, uite blogul ei afreuda.wordpress

  2. imi pare foarte rau pentru prietena ta….nu stiu ce altceva sa spun decat sincere condoleante…mereu este devastator cand un tanar recurge la un asemenea gest.

  3. Nici medicatia ,nici psihoterapia nu funcționează,singura soluție rămâne resemnarea .Sunt diagnosticat cu ciclotimie de 6 ani,fac tratament ,psihoterapie…..dar degeaba ,asist neputincios la aceleasi reprezentătii care de fiecare data te lasa fără pic de speranta

  4. Imi pare sincer rau, din pacate psihiatria are inca multe necunoscute si pentru unii pacienti nimic nu pare sa functioneze. Sunt atat de multe variabile cand discutam despre tratarea unei astfel de boli incat singurul lucru pe care ti-l pot spune, desi pare gol si care si-a pierdut semnificatia, este perseverenta si multa putere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s