Sindromul Tourette

Standard

Sindromul Tourette este o afectiune neurologica relativ rara, caracterizata prin miscari repetitive, stereotipe si involuntare numite ticuri. Acestea pot fi insotite de coprolalie (tendinta patologica de a utiliza cuvinte obscene, de natura scatologica sau sexuala) si de ecolalie (repetarea automata a unor cuvinte auzite la altii).

Debutul simptomelor se produce la 2 -15 ani (in medie la 7 ani), prin ticuri simple ale fetei, gatului, membrelor, apoi, dupa un anumit interval de timp, survin ticurile complexe ce se asociaza primelor. Cu un efort de vointa si de concentrare, bolnavii isi pot controla uneori aceste ticuri, sau pot sa le intarzie pana cand se gasesc intr-un loc unde se pot manifesta fara sa deranjeze. Dar majoritatea ticurilor se manifesta in cele din urma; aceasta este natura bolii.Iar incidenta sindromului Tourette este de 3 -4 ori mai mare la barbati decat la femei.

Pana la 50% din copiii cu acest sindrom sufera si de sindromul hiperactivitatii si a tulburarilor de atentie, ce pot afecta profund performantele scolare. Tulburarile de atentie preced aparitia simptomelor sindromului Tourette si se pot agrava pe masura dezvoltarii ticurilor.

Cele mai frecvente tulburari comportamentale sunt deficitul de atentie, obsesiile, compulsiile, iritabilitatea, agresivitatea, comportamente automutilante si depresia. Tulburarea obsesiv- compulsiva este frecvent intalnita la pacientii cu sindromul Tourette.

Cauzele sindromului Tourette nu sunt complet cunoscute, dar se pare ca factorii genetici joaca un rol important.
Daca unul dintre parinti poarta gena care provoaca boala, copilul are 50% riscuri de a dezvolta sindromul Tourette. Totusi, copilul nu va dezvolta in mod obligatoriu boala, deoarece alti factori genetici si de mediu sunt de asemenea implicati.

Ultimele cercetari privitoare la etiologia sindromului Tourette se axeaza asupra neurochimiei. Se pare ca sindromul este rezultatul unor disfunctionalitati ale neurotransmitatorilor (dopamina si serotonina).
Descoperirea unor niveluri scazute de metaboliti ai dopaminei in lichidul cerebrospinal a dus la concluzia ca sindromul Tourette este urmarea unei hipersensibilitati a receptorilor postsinaptici ai  dopaminei.

Deasemeni, o banala infectie in gat poate creste riscul aparitiei unor probleme neurologice, precum sindromul Tourette, arata un studiu al cercetatorilor americani. Doctorii de la Centrul de Studii Medicale din Seattle au descoperit ca suferinzii de sindromul Tourette au avut infectii streptococice in antecedente. Acest sindrom, asociat in special adultilor, afecteaza in jur de 2 la suta din copiii prescolari si 10-25 % din copiii din clasele primare care au ticuri nervoase.  Dr. Robert Davis, coordonatorul studiului, a declarat ca problemele care duc la manifestarea deregrarilor neurologice apar, in cele mai multe cazuri, in copilarie sau in adolescenta. Cercetatorii nu au descoperit insa daca tratamentul cu antibiotice poate preveni aparitia sindromului Tourette

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s