DEPENDENTA DE DRAGOSTE SI SEX

Standard

Cei dependenti de dragoste sunt in general obisnuiti cu sperantele disperate si temerile aparent vesnice. Temandu-se de respingere, suferinta, experiente noi, si avand putina incredere in abilitate lor de a inspira iubire si in dreptul lor de a fi iubit, ei asteapta, isi doresc si spera la iubire, poate una dintre cele mai necunoscute experiente pentru ei.Nu de putine ori, de asemenea cei care se afla in aceasta situatie transforma sentimentul de dragoste intr-o obsesie.Astfel incep sa manifeste atat simptome psihice cat si fizice pana la gradul de autodistrugere treptata si in final pot ajunge la tentative de sinucidere daca ceea ce ei percep ca dragoste le este refuzata.


Dependenta sexuala este similara celorlalte comportamente compulsive; o intorsatura potential distructiva intr-o activitate ce are drept scop imbunanatirea vietii. Definirea dependentei de sex depinde mai putin de comportamentul in sine si mai mult de motivatiile personale.
Dependenta sexuala consta in lipsa capacitatii de a controla sau amana sentimentele sau actiunile de natura sexuala. Nevoia de excitare se substituie celei de intimitate. In final, cautarea acesteia devine mai importanta decat familia, cariera, chiar sanatatea si siguranta personala. In timp preocuparile sexuale inregistreaza o crestere din punct de vedere al timpului si energiei, dependentul de sex urmeaza o rutina conform careia acesta actioneaza pe baza dorintelor, fapt urmat de sentimente de respingere, rusine, disperare si confuzie.

Poate fi folositor sa supunem definitiile dependentei unei analize mai atente. Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea sau exercitarea repetata, cautarea compulsiva a unei substante sau actiuni in ciuda consecintelor de ordin social, psihologic si/sau fizic. Dependenta este deseori dar nu intotdeauna urmata de dependenta fizica, un sindrom de sevraj si de toleranta. Dependenta fizica este descrisa asemenea unei stari psihologice de adaptare la o substanta a carei absenta produce simptome si stari de sevraj.
Acestea din urma constau intr-un set previzibil de simptome si cauze ca urmare a renuntarii bruste, sau a reducerii dozei obisnuite a unei substante sau activitati; simptomele constau in hiperactivitatea functiilor fiziologice care au fost suprimate de drog si de incetarea functiilor activate de acesta.

Starea de toleranta consta in producerea, de catre un drog sau o activitate, a unei diminuari de ordin biologic sau comportamental; altfel spus, doze mai mari, sau in cazul cuiva dependent de sex, un comportament mai riscant este necesar pentru a produce un efect asemanator celui initial.
Pentru cei dependenti de dragoste, aceasta este:
– consumatoare de energie si obsesiva
– sursa de inhibare
– evita riscurile sau schimbarea
– este lipsita de intimitate reala
– este manipulativa, urmareste incheierea unor intelegeri
– creeaza dependenta si este parazita
– cere loialitatea celui iubit.

Dependenta de sex se dezvaluie in etape:
– interesul: fantezii permanente in legatura cu situatii si oportunitati sexuale; acestea pot declansa o manifestare sexuala
– ritualizarea: o activitate sau situatie sexuala este redusa la un stereotip si repetata
– nevoia necontrolata: o implicare continua in activitati sexuale in ciuda consecintelor negative si a dorintelor de a te opri
– disperarea: sentimentul de vina provocat de imposibilitatea de a-ti controla comportamentul sau de a avea remuscari
– alte probleme comportamentale, dependenta chimica si problemele alimentare.

In cazul celor dependenti de dragoste, de multe ori cresterea si dezvoltarea lor au fost  impiedicate in copilarie. In mod similar, foarte multi din cei dependenti de dragoste afirma ca au fost abuzati sau neglijati in copilarie si se considera traumatizati sau minimalizati in cadrul acestui proces. Deseori, parintii lor sunt dependenti de sex. Stresul este o alta cauza a comportamentului sexual compulsiv, deoarece alimenteaza nevoia celui dependent de fantezie si retragere. Nivelul de feniletamina, o substanta chimica produsa in creier care provoaca euforia generata de sentimentele de dragoste, creste odata cu atractia fata de cineva, provocand o stare crescanda de euforie si excitare. Cei dependenti de dragoste si sex pot fi pur si simplu dependenti de excitarea fizica si psihica produsa de PEA si de neurotransmitatori  ce tin de stres.

Daca cei afectati de aceasta dependenta nu primesc un ajutor specializat in momentul in care “obiectul” dependentei este indepartat pot manifesta,ca si in cazul drogurilor,stari de sevraj iar comportamentul compulsiv-obsesiv poate devein atat un pericol pentru ei cat si pentru cei din jur.Insa daca acestia nu recunosc ca au o problema de acest gen orice fel de incercare de a li se oferi un ajutor se va izbi de un zid greu de daramat pentru ca psihicul uman este mult mai puternic decat ne putem imagina mai ales in cazul a astfel de deviatii.

2 răspunsuri »

  1. hhmmm…dependenta?daca este sa vorbim de vicii…sunt tigarile…iar in categoria dependentelor s.a.m.d sunt dependeta de buna dipozitie a celor din jur 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s