Masochismul sexual…deviatie comportamentala

Standard

Masochismul sexual intra in categoria atractiei anormale sau nefiresti. Se refera la fanteziile, nevoile si comportamentele sexuale reale, nu simulate, repetitive si intense, care constau in supunerea la violenta fizica sau la provocarea suferintei prin alte metode. Legatul la ochi, palmuirea si umilirea sub forma urinarii sau a imitarii fortate a comportamentului animal reprezinta alte metode utilizate de pacienti. Masochistii se ranesc prin curentare, inecare si intepare iar aproximativ 30% participa la comportamente sadice. O metoda periculoasa folosita de acestia este asfixierea partiala provocata de reducerea nivelului de oxigen din creier: are drept urmari moartea accidentala a 1 sau 2 milioane de persoane in fiecare an. Pentru a realiza aceasta forma de asfixiere, masochistii pot folosi o franghie pusa in jurul gatului, pungi de plastic puse peste cap sau nitrati folositi in armata.

Relatiile masochiste sunt deseori bine planuite iar partenerii stabilesc de comun acord un cuvant pe care il pot utiliza pentru a indica ca este momentul sa se opreasca.
Comportamentale sexuale masochiste sunt de obicei evidente din tinerete si debuteaza in copilarie cu jocuri masochiste sau sadice. Aceasta problema este caracterizata fie  prin fantezii sexuale intense si nevoi,  fie prin comportamente care presupun umilirea, legarea, agresarea fizica sau provocarea suferintei individului. Fanteziile, nevoile sexuale sau comportamentele provoaca nefericire sau au efecte negative asupra domeniului social, profesional sau a altor aspecte importante ale vietii.

Exista numeroase teorii referitoare la masochismul sexual, multe din ele provenind din zona psihoanaliticului. Conform acestora, traumele din copilarie (abuzul sexual) sau alte experiente semnificative din aceea perioada se manifesta printr-un comportament exhibitionist.

Nathan, Gorman si Salkind ofera urmatoarea selectie a teoriilor referitoare la etiologia masochismului. Modele de comportament sugereaza ca un copil care a fost victima sau martor al unui comportament sexual nepotrivit invata sa il imite si il reactiveaza mai tarziu. Modelele compensatorii sugereaza ca acesti indivizi sufera de lipsa contactelor sexuale normale si cauta rasplata prin modalitati mai putin acceptate social. Modele psihologice se concentreaza pe relatia dintre hormoni, comportament si sistemul nervos central, acordand un interes deosebit rolului agresiunii si a hormonilor sexuali masculini.

Tratamentul tipic presupune psihoterapia ce are drept scop descoperirea cauzei ascunse ce sta la baza comportamentului. Nathan ofera urmatoarele explicatii in ceea ce priveste medicatia utilizata drept tratament pentru masochism. In primul rand, nivelul excitatiei sexuale nu este legat de comportamentul masochistului iar nivelul inalt de testosteron nu constituie un factor de predispozitie a barbatului spre masochism. Acestea fiind spuse, hormonii precum Depo-Proberba si ciproteron reduc nivelul testosteronului si astfel si pe cel al excitatiei si al agresiunii. Acesti hormoni provoaca o reducere a frecventei erectiilor, a fanteziilor sexuale, inclusiv a masturbarii si a actului sexual in sine. Hormonii sunt folositi in combinatie cu tratamentele comportamentale si cognitive. Antidepresivele precum Prozac au redus nivelul dorintelor sexuale dar nu au avut rezultate eficiente in ceea ce priveste fanteziile sexuale.

Prognoza este buna desi de multe ori exista si alte metode prin care alte probleme ar putea iesi la suprafata odata cu eliminarea comportamentelor deviante, deci ceea ce poate fi considerata o simpla fantezie de ordin sexual poate ascunde probleme mult mai complexe de natura psihologica sau psihiatrica.

Anunțuri

7 răspunsuri »

  1. Alina, ai un font imposibil, eu n-am reusit sa citesc postul asta. Ai putea inlesni lectura adoptand un font mai mare.

  2. da stiu problema..ma chinui de ceva vreme sa il modific dar din oarecare motive nu imi da voie sa il modific mi-am scos peri albi cu el…imi cer scuze o sa ma straduiesc in continuare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s