Psihiatrie sau tratamentul sufletului…

Standard

In traducerea etimologica, cuvantul psihiatrie inseamna „tratamentul sufletului”.

Ramura a stiintelor medicale, psihiatria are drept obiectiv studiul totalitatii ma­nifestarilor patologice ale activitatii psihice, al conditiilor in care apar, al cauzelor ce le determina, al mecanismelor si masurilor de tratament curativo-profilactice ce se impun, pentru a le evita sau combate.


Prima etapa a psihiatriei este epoca ignorantei, a magiei si superstitiei. Con­ceptiile primitive dualiste explicau bolile prin interventia buna sau nefasta a divinitatilor, iar partea de terapie era oficiata de magi ori preoti, prin ceremonii purificatoare, adulatii etc. Odata cu aparitia primelor civilizatii si a religiilor, boala apare ca o „manie” a zeilor (la asirieni, caldeeni, indieni si egipteni etc). Pentru a intra in voia divinitatilor crude, se adresau rugi sau se aduceau jertfe, nu rareori umane.

In secolul al XVI-lea reapar preocuparile medicale in psihiatrie, iar in secolul al XVIII-lea, Pinel deschide portile inchisorilor, tratand bolnavii psihici in spitale.

In secolul al XX-lea, datorita lucrarilor lui Babinski, Korsakov, Kraepelin, Bayle, Ribot, se fundamenteaza psihiatria ca stiinta.

Secolul al XX-lea imbogateste si arsenalul terapeutic cu medicamente psihotro­pe, care, alaturi de terapia electroconvulsivanta, deschid orizonturi noi in tratarea bolilor psihice.


Traim o epoca in care grija pentru suferinta psihica si-a dobandit statutul de stiinta iar omul modern este din ce in ce mai preocupat de sanatatea sa mentala.Intr-o era in care creierul a devenit principalul mijloc de interactionare sociala dar si profesionala,psihiatria si in acelasi timp psihologia castiga din ce in ce mai mult teren.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s